Freshly Diced

Peculiar Rasterised

cargo@freshlydiced.com

Hong Kong Architecture

Roaming around New Territories I encountered a neat staircase. It was built to serve a couple of four story buildings and give access to a communal rooftop. These are old Tong Lau buildings that sit next to one another in Sham Shui Po. As you make the climb up the gritty spiral it splits into two directions, families living on each side. This staircase separates the buildings but was designed with slots to provide residents with shade, light and wind.

This is the only way to access the units. Installing elevators probably wasn’t practical for its time, and that kind of luxury comes with a price. With the limitation, a rare design took form. A design that is practical and considers the user.

In this condensed city, observing the little nooks lie simple considerations worth noting.

0 Comments

Cancel